0

Je winkelwagen

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en Split zijn bodembedekkers die vaak met elkaar worden verward. Het verschil tussen grind en split zit ‘m in de manier van winning en het daarbij behorende natuurlijke erosieproces. Sommige soorten zijn zowel als Grind en als Split verkrijgbaar. Naast Grind en Split zijn er ook nog andere bodembedekkers zoals Schelpen en Boomschors.

Baltic Grey 8-16mm
Baltic Grey 8-16mm

Grind

Grind wordt gewonnen uit rivierbodems en -beddingen. De ronde vormen van grind worden veroorzaakt door (natuurlijke) erosie, maar soms ook kunstmatig. Erosie is de schurende werking van bijvoorbeeld water op het oppervlakte van de steen.

Voordeel: rustige vormgeving zonder scherpe kanten. 

Nadeel: doordat het allemaal ronde hoeken heeft, zit er meer beweging in dan split.

Rode Elbesplit 8-16mm
Rode Elbesplit 8-16mm

Split

Split wordt verkregen door het splijten (vandaar de naam) van grote gesteentes uit (berg)groeven. De kenmerkende hoekige kanten van split worden veroorzaakt door de splijting. Grote split noemt men doorgaans breukstenen.

Voordeel: de hoekige vormen haken in elkaar en het daardoor blijft het beter op z’n plek liggen. 

Nadeel: de hoeken kunnen scherp zijn als men er zonder schoenen op loopt.

Wat kan ik het beste kiezen?

Zowel Grind als Split zijn zeer geschikt voor looppaden, opritten, terrassen en in tuinen. U kunt het beste voor Grind kiezen als u een rustig en zachte uitstraling zoekt. Door z’n ronde vormen en vriendelijk karakter is het makkelijk te combineren met de kleuren van uw huis, tuin of schutting. Iets meer pit krijgt u bij het gebruik van Split. De harde kanten geven een krachtige uitstraling en kunnen een contrastrijke omgeving maken.

Zijn er nog andere soorten?

Naast de vele Grind en Splitsoorten zijn er natuurlijk nog andere bodembedekkers. Een veelgebruikte soort zijn Schone Schelpen. Dit ziet u vooral in gebruik op wandelpaden. Schelpen worden opgezogen van de zeebodem en vervolgens aan land gebracht en verwerkt. Ze worden gewassen zodat het grove vuil en klei er vanaf gaat. Als u deze schelpen koopt, kan er door opslag altijd nog wat vuiligheid aan zitten. Dit is er gemakkelijk af te spoelen en dit gebeurt zelfs bij een goede regenbui. Een minder bekende eigenschap van schelpen zijn hun isolerende werking. Het wordt daarom ook wel eens in kruipruimten toegepast.

Een andere optie is Boomschors, bijvoorbeeld het bekende Pinus Maritima. Dit 100% natuurlijke product is afkomstig van pijnboomschors uit Frankrijk, Spanje en Portugal. Als het in de herfst of winter wordt gelegd, gaat het de groei van onkruid in de lente tegen. Door z’n grote fractie, is het gebruik van grindplaten af te raden. Het is een natuurproduct dat een levensduur heeft van 6 á 7 jaar.

AUTEUR

ROBBIN DE BRUIJN

Oprichter, Verkoop binnendienst en webdesigner Grindgigant.nl. Met een technische- en ICT-achtergrond kunt u bij Robbin terecht als het gaat over vragen omtrent producten en leveringen. Stel uw vragen telefonisch of per mail en uw Robbin beantwoord uw vragen.

Kijk bij ons Grind, Split en Bodembedekkers assortiment voor ons volledige aanbod.

Gebruik onze calculator om de juiste hoeveelheid te bestellen!

CALCULATOR

Heeft u nog vragen? Twijfel niet en neem direct contact met ons op!

BEL ONSMAIL ONS

Nieuwsgierig? Lees verder...