0

Je winkelwagen

Wat is het verschil tussen grind en split?

Grind en Split zijn bodembedekkers die vaak met elkaar worden verward. Het verschil tussen grind en split zit ‘m in de manier van winning en het daarbij behorende natuurlijke erosieproces. Sommige soorten zijn zowel als Grind en als Split verkrijgbaar. Naast Grind en Split zijn er ook nog andere bodembedekkers zoals Schelpen en Boomschors. In dit artikel worden de verschillen uitgelegd tussen grind en split.

Wat is beter? Grind of Split?

Grind en split zijn twee producten met een zeer verschillend karakter maar kennen veelal dezelfde toepassingen. Onderstaand worden de twee soorten uitgelegd en hun voor- en nadelen besproken.

Baltic Grey 8-16mm
Baltic Grey 8-16mm

Grind

Grind wordt gewonnen uit rivierbodems en -beddingen. De ronde vormen van grind worden veroorzaakt door (natuurlijke) erosie, maar soms ook kunstmatig. Erosie is de schurende werking van bijvoorbeeld water op het oppervlakte van de steen.

Voordelen: 

  • door erosie afgerond en daarom niet scherp 
  • minder gevoelig voor groene aanslag doordat het erg goed water doorlaat

Nadelen:

  • doordat het allemaal ronde hoeken heeft, zit er meer beweging in dan split
  • maakt meer geluid als men er op loopt
Rode Elbesplit 8-16mm
Rode Elbesplit 8-16mm

Split

Split wordt verkregen door het splijten (vandaar de naam) van grote gesteentes uit (berg)groeven. De kenmerkende hoekige kanten van split worden veroorzaakt door de splijting. Grote split noemt men doorgaans breukstenen.

Voordelen: 

  • de hoekige vormen haken in elkaar en het daardoor blijft het beter op z’n plek liggen. 
  • doordat ze in elkaar haken maken ze minder geluid als men er op loopt

Nadelen:

  • de hoeken kunnen scherp zijn als men er zonder schoenen op loopt
  • het leggen van split kost iets meer tijd, omdat het lastiger te scheppen is

Wat kan ik het beste kiezen?

Zowel grind als split zijn zeer geschikt voor
looppaden, opritten, terrassen en in tuinen. Grind heeft door z’n ronde vormen
een wat rustgevendere uitstraling dan split. Daarnaast past grind vaak beter
bij woningen die een traditionele bouwstijl hebben. Ook niet te vergeten is dat
uw viervoeter het fijner vindt om op grind te lopen.

Split heeft door z’n vormen een krachtigere
uitstraling. Het staat erg goed bij huizen die een modernere bouwstijl hanteren.
Daarnaast zijn splitsoorten vaak feller van kleur dan grind, waardoor ze een
contrastrijk effect kunnen geven.

Houd tijdens uw keuze rekening met de toepassing en de omgeving. Past de kleur bij uw woning of tuin? Wordt er vaak op gelopen of gebruikt u het als siervulling? Nog niet zeker wat u wil? Vraag samples aan!

Wat is goedkoper? Grind of Split?

In het algemeen is split goedkoper dan grind. Dit komt voornamelijk omdat de winning ervan minder moeizaam gaat. Split is doorgaans een bijproduct bij steenwinning uit groeves.

Zijn er nog andere soorten?

Naast de vele Grind en Splitsoorten zijn er natuurlijk nog andere bodembedekkers. Een veelgebruikte soort zijn Schone Schelpen. Dit ziet u vooral in gebruik op wandelpaden. Schelpen worden opgezogen van de zeebodem en vervolgens aan land gebracht en verwerkt. Ze worden gewassen zodat het grove vuil en klei er vanaf gaat. Als u deze schelpen koopt, kan er door opslag altijd nog wat vuiligheid aan zitten. Dit is er gemakkelijk af te spoelen en dit gebeurt zelfs bij een goede regenbui. Een minder bekende eigenschap van schelpen zijn hun isolerende werking. Het wordt daarom ook wel eens in kruipruimten toegepast.

Een andere optie is Boomschors, bijvoorbeeld het bekende Pinus Maritima. Dit 100% natuurlijke product is afkomstig van pijnboomschors uit Frankrijk, Spanje en Portugal. Als het in de herfst of winter wordt gelegd, gaat het de groei van onkruid in de lente tegen. Door z’n grote fractie, is het gebruik van grindplaten af te raden. Het is een natuurproduct dat een levensduur heeft van 6 á 7 jaar.

AUTEUR

ROBBIN DE BRUIJN

Oprichter, Verkoop binnendienst en webdesigner Grindgigant.nl. Met een technische- en ICT-achtergrond kunt u bij Robbin terecht als het gaat over vragen omtrent producten en leveringen. Stel uw vragen telefonisch of per mail en Robbin beantwoordt uw vragen.

Kijk bij ons Grind, Split en Bodembedekkers assortiment voor ons volledige aanbod.

Gebruik onze calculator om de juiste hoeveelheid te bestellen!

CALCULATOR

Heeft u nog vragen? Twijfel niet en neem direct contact met ons op!

BEL ONSMAIL ONS

Nieuwsgierig? Lees verder...