0

Je winkelwagen

Hoe leg ik Grind en Split?

Het aanleggen van een oprit, wandelpad, parkeerplaats met grind, split of andere bodembedekkers is geen moeilijke klus. Met ons 9 stappenplan weet u hoe de professional het doet!

Uiteraard heeft u de juiste gereedschappen nodig. Voor het leggen van Grind en Split adviseren wij gebruik van de volgende gereedschappen:

Wat heb ik nodig om Grind of Split te leggen?

Essentiëel Anti-Worteldoek Grindplaten
(Bats-)Schep Schaar of Mes Trilplaat
Hark Gronddoekhaken Handzaag
Waterpas Zand Menggranulaat
Kruiwagen en/of Emmers Trilplaat* Trilplaat
Pan- of Rijlat Brekerzand
Piketpaaltjes en touw
*Kleine, niet belaste oppervlakken zijn eventueel met voeten aan te stampen.
Gereedschap

Moet ik Anti-Worteldoek of Grindplaten gebruiken?

Onder Grind, Split en andere bodembedekkers dient u Anti-Worteldoek of Grindplaten te gebruiken.

Anti-worteldoek is de goedkoopste oplossing en wordt voornamelijk toegepast in Siertuinen en andere oppervlakten waar geen beweging op plaatsvindt. Worteldoek kunt u met Gronddoekhaken aan de grond en elkaar bevestigen, zodat het niet wegwaait of later verplaatst. Onze grindplaten zijn standaard voorzien van een Anti-worteldoek aan de onderzijde. Gebruikt u andere grindplaten zonder worteldoek? Overweeg hier Anti-Worteldoek er onder te plaatsen om onkruidgroei te voorkomen.

Grindplaten zijn dé oplossing als er belasting en beweging plaatsvindt op het oppervlak. Denk aan bijvoorbeeld terrassen, opritten en looppaden. De keuze voor de juiste Grindplaten maakt u op basis van de belasting. U creëert er een zeer stabiel en spoorvrij oppervlakte mee. U zakt niet weg in het Split of Grind en kunt er gerust overheen met bijvoorbeeld rolstoelen, fietsen en auto’s.

Sommige bodembedekkers zijn niet geschikt voor gebruik in combinatie met Grindplaten. Denk bijvoorbeeld aan Canadian Slate of Pinus Maritima Boomschors. Kies voor deze soorten altijd voor Anti-Worteldoek.

Het 9 Stappenplan voor het aanleggen van Grind en Split

“Hoe leg ik Grind en Split aan?” Een vraag die wij vaak tegenkomen. Het is echter niet moeilijk en iedereen kan het doen!

Houd uw gereedschappen paraat, we gaan beginnen! Dit stappenplan legt uitgebreid uit hoe u Grind en Split legt.

Maakt u gebruik van Anti-Worteldoek voor een siertuin waar geen beweging op plaatsvindt? Dan hoeft u minder diep af te graven. Is de oppervlakte al kaal zand en mooi egaal? Begin dan direct in Stap 6. Voor alle stappen bij gebruik van Anti-Worteldoek, volg het anti-worteldoek icon-icoon.

1. Grond vrijmaken

Bepaal de ruimte waar het Grind of Split zal komen te liggen en maak de grond vrij van groen en andere obstakels.

anti-worteldoek grind leggen

2. Afgraven

Graaf de grond circa 10 centimeter af. Zorg dat het nagenoeg waterpas is tenzij afschot bedoeld is. Hoe zorgvuldiger de ondergrond wordt geprepareerd, hoe mooier het resultaat op lange termijn zal zijn. Voorkom diepe kuilen en pak wortels direct aan.

anti-worteldoek grind leggen

3. Zet de hoogte uit en breng eventueel kantopsluiting aan

Gebruik piketpaaltjes en touw om de gewenste hoogte uit te zetten. Zorg dat het touw waterpas is. Hiermee maakt u het vullen in de komende stappen makkelijker. 

Dit is tevens het moment dat u gemakkelijk (flexibele) kantopsluiting aan kan brengen. Hierdoor heeft u een mooie afscheiding tussen het Grind en de rest.

anti-worteldoek grind leggen

4. Funderingslaag aanbrengen en verdichten

Breng een egale funderingslaag aan met zand (bij gebruik van anti-worteldoek) of menggranulaat (bij gebruik van grindplaten). Egaliseer het en verdicht de fundering met een trilplaat. Indien u Grind of Split toepast in bijvoorbeeld een siertuin waar geen beweging op plaatsvindt en dus Anti-Worteldoek wordt gebruikt, kunt u het eventueel met uw voeten verdichten. Voor een strak resultaat geldt altijd, gebruik een trilplaat.

5. Breng een toplaag brekerzand aan en vlak af

Als u grindplaten gaat leggen en daarom de fundering hebt gemaakt met menggranulaat, adviseren wij om een toplaag (circa 3cm) brekerzand aan te brengen en deze af te vlakken. Brekerzand is beter af te vlakken dan menggranulaat en zorgt voor een stevig egaal oppervlakte.

Vlak de oppervlakte uit met een lange waterpas of panlat. Hoe netter dit uitvlakken wordt gedaan, des te beter het resultaat zal zijn.

6. Anti-Worteldoek of Grindplaten aanleggen

Nu kunt u het [A] Anti-Worteldoek of de [B] Grindplaten aanleggen.

[A] Rol per regel Anti-Worteldoek uit. Knip eventueel overschot af maar houd bij de zijkanten voldoende overlap aan en vouw deze de grond in. Zo voorkomt u onkruidgroei langs de kanten. Veranker de zijkanten middels Gronddoekhaken elke circa 50cm. Leg vervolgens een nieuwe regel. Houd hier iets overlap met de eerste regel Anti-Worteldoek en gebruik de grondpennen om het in de grond te verankeren. Herhaal dit proces tot het gehele oppervlakte bedekt is.

[B] Leg de Grindplaten halfsteensverband en houd ongeveer 3cm ruimte tussen elke plaat. Dit voorkomt knellen als de plaat in de zomer uitzet of zwaar wordt belast. Zaag de platen middels een handzaag waar nodig. 

anti-worteldoek grind leggen

7. Vul-laag aanbrengen en aantrillen

Bij Grindplaten is het belangrijk dat u eerst een vul-laag aanbrengt tot aan de bovenkant van de plaat. U kunt gerust lopen en kruien op de Grindplaten. Verdeel de vul-laag over de oppervlakte middels de (platte) achterzijde van een hark of eventueel een panlat.

8. Deklaag aanbrengen

Breng nu nog ongeveer 2 á 3 centimeter deklaag aan op de Grindplaten en verdeel evenredig met een hark. Het kan geen kwaad als de laag iets dikker is. Een te dunne laag kan resulteren in het zichtbaar raken van de Grindplaat. 

Voor worteldoek kunt u in 1 keer een deklaag van zo’n 5 centimeter aanbrengen. Verdeel evenredig met een hark.

anti-worteldoek grind leggen

9. Afspoelen

Spoel uw nieuw gelegde Grind of Split schoon middels een tuinslang. Gebruik geen hogedrukspuit; door de waterdruk kan het Grind of Split van z’n plaats komen.

anti-worteldoek grind leggen
AUTEUR
Timo

TIMO DE BRUIJN

Oprichter, Projectbeheerder en een praktijkman in hart en nieren. Wijkt uw situatie af van normaal? Dan weet Timo u hoogstwaarschijnlijk te informeren. Ook het beheer van transport wordt gedaan door Timo.

Kijk bij ons Grind, Split en Bodembedekkers assortiment voor ons volledige aanbod.

Zelf liever niet rekenen? Gebruik onze calculator om de juiste hoeveelheid te bestellen!

CALCULATOR

Heeft u nog vragen? Twijfel niet en neem direct contact met ons op!

BEL ONS MAIL ONS

Nieuwsgierig? Lees verder...